QSL

QSL: Direct ONLY. Mail address: OK1RKS, K Hrnčířům 55, 14900 Praha 4, Czech Republic, e-mail: ok1skj/at/gmail/dot/com

neděle 21. května 2017

VKV Provozní aktiv - 05/2017 - JN79GW

Diskuzní fórum na stránkách OK2KKW u nás otevřelo otázku, zda je opravdu snadné ve VKV PA udělat třicet spojení. V FM poháru je děláme s 5W poměrně snadno, tedy pokud máme vhodné QTH. Abychom mohli problematiku posoudit, vydali jsem se na stanoviště, které jsem v historii využili několikrát a které bylo skoro vždy zárukou příjemného operátorského vyžití.
Vzali jsme stejnou anténu, umístili jí ve stejné výšce a pouze s opravenou polarizací vyjeli s 5W na 2m a 70cm. Myslím. že si uvědomujeme, že vyhledání 5W stanice je v šíři SSB segmentu obou pásem nepoměrně obtížnější než najít stanici v několika málo pevně stanovených kanálech i to, že v PA bojujeme se stanicemi s kW výkony, ale start byl i tak velmi chladný. Spojení přibývala asi třetinovou rychlostí oproti FM poháru na 2m a na 70cm byla rychlost jen lehce nižší. 17 spojení v první hodině, 16 ve druhé a 8 ve třetí není žádní hitparáda, ale 5w ve spojení s malou anténou není nic extra. Porovnání tedy nedopadlo pro PA nikterak úchvatně a děti spíše žertovaly o tom jak bude obtížné udělat ještě nějaké spojení než, že by se obávaly problémů se zápisem,  přesto jim tři hodiny hezky utekly, rozhodně nechtěly ukončit provoz před koncem a asi se docela bavily.
Cíl byl určitě splněn v bodě porovnání konkrétní kóty ve dvou různých závodech, zlepšení operátorské zručnosti a vyzkoušení různých módů spojení, ale máme co dohánět v dosažení zahraničních stanic, zlepšení celkového výsledku, rychlosti ladění i vybavení.
Přes zklamání z výsledku, protože se nepodařilo dosáhnout celkového plánovaného počtu spojení, určitě vyzkoušíme příště nějakou jinou kótu a pokud se podaří najít nějakou snadnou orientaci ve výsledcích QRP kategorie, zařadíme PA do našich klubových soutěžních snah příštího roku.